Restauratie



Door ouderdom moet glas in lood nog al eens gerestaureerd worden. Na ongeveer 70 jaar ( ligt aan de weersinvloeden) is het kit, waarmee een glas in lood paneel waterdicht is gemaakt, vergaan en zal als een grijs/wit poeder tussen het glas en het lood uitvallen. Het raam heeft dan zijn stevigheid verloren en gaat vaak bol/hol staan. Ook kan het lood barstjes en scheuren gaan vertonen en is niet meer mooi te solderen.
Dan wordt het paneel uit elkaar gehaald, het glas schoongemaakt en indien nodig kapotte delen vervangen. Vervolgens worden alle delen glas opnieuw in het lood gezet, gekit of, om het comfort te verhogen, in dubbel ( isolatie) glas geplaatst.
Bij ongelukjes kan in sommige gevallen het kapotte deel glas vervangen worden zonder het gehele paneel uit elkaar te halen, dit hangt uiteraard af van de conditie van het paneel en de plaats van het gebroken stuk glas.

Onderstaande foto's zijn gemaakt van een raam dat ik heb gerepareerd.



Gebroken glas en uitgedroogd lood. 




De ruit is uit elkaar gehaald en alle lood verwijderd.
De kit om de ruit waterdicht te maken is na al die jaren tot poeder vergaan.




Na heel veel schoonmaken en het glas ontdaan van verf-resten, kit-resten, en vuil heb ik het kapotte glas vervangen en het raam in nieuw lood gezet.



-----------------------------------------------------------------------